Proef Kroatië
Kroatië is een gebied waar een traditionele benadering van voeding gewaardeerd wordt. Dat betekent in de eerste plaats dat de authenticiteit van de eigen keuken gerespecteerd wordt. Om precies te zijn gaat het om diverse keukens, aangezien Kroatië door de geschiedenis heen een echte ontmoetingsplaats van verschillende culturen was en dus ook van verschillende gastronomische gebruiken.
In het continentale gedeelte van Kroatië komen lekkerbekken aan hun trekken met gastronomische hoogstandjes uit Slavonië, Me?imurje, Zagorje, Lika of Gorski kotar. Zelden zal iemand zijn vingers niet a?ikken na het nuttigen van specialiteiten zoals de slavonski kulen (Slavonische pikante salami), zagorska puricas mlincima (kalkoen met meelreepjes uit Zagorje), baranjski ?š-paprikaš (stoofschotel van zoetwatervis uit Baranja), li?ke police (gepofte aardappelen uit Lika), goranski želudac (speci-aliteit uit Gorski kotar) of verschillende wildgerechten. Mediterraan Kroatië is het walhalla van de lichte en gezonde gerechten. Dat is een gebied met de smaak van olijfolie, lamsvlees van de eilanden Cres en Pag, gerookte ham uit Drniš en Istrië, schapenkaas van het eiland Pag, scampi’s uit de Kvarner, oesters uit Ston, dun brooddeeg met ansjovis van Vis en Komiža, Dalmatische vis en kreeft, kikkerbillen en Istrische truffels.
Dat er sprake is van een lange Kroatische wijntraditie blijkt uit het feit dat de oude kelder van Ilok de eerste plaats in Europa was waar wijn in glazen ?essen werd gebotteld. Het is daarom aan de gast om de verrukkelijke charme van wijnen als Traminac, Rizling, Graševina, Burgundac of aan de andere kant Dinga?, Postup, Malvazija, Teran en Vugava te ontdekken. Wie van zoet houdt zal geen weerstand kunnen bieden aan de me?imurska gibanica (rijk gevuld gebak uit Me?imurje), slavonska orehnja?a (zoet walnotenbrood uit Slavonië), zagorski štrukli (kaas?appen uit Zagorje), allemaal uit het continentale gedeelte van het land. Aan de andere kant is er de rapska torta (taart van het eiland Rab), paški baškotin (uniek hard gebak van het eiland Pag), frankopanska torta (taart ‘Frankopan’), dalmatinska rožata (Dalmatisch karamelachtig dessert).
Reacties
Reageer
Laat een reactie achter!
- {{ error }}